Persoonlijke groei
Is online zijn het nieuwe roken?
Datum: 06-07-2023 | 11.19uurWat doet online zijn met jou? Ben jij je bewust van jouw smartphone uren en is dit een verslaving? Marianne Chapelier van De Ideeënfabriek van Pieters gaat de uitdaging aan... Wat doe jij?
Het is je wekker, agenda, mailbox en je regelt er je bankzaken mee. Jazeker, we hebben het over de mobiele telefoon. Geen wonder dus dat de gemiddelde schermtijd van Nederlanders 5,5 uur per dag is, waarvan 2,3 uur voor de smartphone. We zijn 24/7 online. Ter vergelijking: we besteden dagelijks maximaal 30 minuten in de keuken om ons avondeten te bereiden. Het geeft te denken, hoe verslavend is dat schermpje eigenlijk?
Pro’s en con’s
Er zijn legio aan onderzoeken gewijd aan dit onderwerp. Bewustzijn over overmatig online actief zijn is niets nieuws. Het zou volgens criticasters bij intensief gebruik invloed hebben op je slaapritme, zorgen voor een slechte zithouding en zelfs depressieve gevoelens of sociaal isolement stimuleren.
Gelukkig is er niet alleen slecht nieuws. Dat kleine schermpje heeft ons ook veel gebracht. Onze wereld is een stuk groter geworden, we zijn beter op de hoogte van het nieuws dan vroeger en contacten onderhouden is eenvoudiger dan ooit. Kinderen ervaren ‘even op de telefoon’ als een rustmoment tussen de schooldag, speelafspraakjes en zwemles in. En als ik zelf heel eerlijk ben, vind ik niets lekkerder dan na een drukke werkdag - in mijn geval veelal zittend achter de pc- hersenloos door mijn tijdlijn te scrollen.
Zoals mijn oma vroeger al zei ‘Alles waar te voor staat is niet goed’. Maar wanneer is het te veel? In zijn algemeenheid geldt: niet meer dan tussen de twee en drie uur schermtijd per dag. Een getal dat ik zelf dagelijks met gemak overschrijd. En daar ben ik niet alleen in, zo blijkt uit eerder genoemde getallen.
Challenge!
Ruim 56% van de Nederlanders vindt dat ze te veel tijd aan hun telefoon besteden, in het bijzonder social media wordt genoemd. Maar wat gebeurt er als je de telefoon nu eens bewust weglegt? Eigenlijk is het netto vrije tijd, die je jezelf teruggeeft. Tijd die je kunt gebruiken voor andere dingen. Ga een uurtje wandelen of lees een echt boek. Nog beter, betrek je gezinsleden erbij, stel bijvoorbeeld een keer per maand een beeldvrije zondag in. De kans is groot dat het je bevalt. Want net als bij veel dingen, is het vaak een kwestie van gewoon beginnen. Soms gewoon in het klein.
Dus ik daag je uit: 3 dagen geen social media. En ja, daar hoort ook Whatsapp bij. Ik start zelf ook, met ingang van vandaag. Gewoon om te kijken wat het doet, of ik beter slaap, meer ruimte creëer voor creativiteit en of ik nou echt zoveel mis als dat ik nu vrees. Doe je mee?
Gerelateerd
10 redenen waarom studenten en young professionals een personal brand via LinkedIn moeten bouwen
Ben jij student of young professional en vraag je je af waarom je nu zou moeten starten met het bouwen aan jouw personal brand op LinkedIn? Is dat niet iets voor oudere mensen?
23 april, 2024Word een pro in woordvoering; 10 praktische tips
Word een pro in woordvoering: 10 praktische tips Niet elke organisatie heeft een eigen woordvoerder of persvoorlichter. En dus ligt de verantwoordelijkheid voor de woordvoering vaak bij de afdeling communicatie. Dat kan betekenen dat je zelf een journalist te woord staat, of ervoor zorgt dat je directeur, manager of een interne vakspecialist goed voorbereid de pers te woord staat. Lievens geeft je graag tien praktische tips voor woordvoering!
25 september, 2023Roetsjbaan 2021 | Leren, ontwikkelen en inspelen op actualiteiten
Tijdens Roetsjbaan 2021, The Future is Now, praten Silke Titulaer namens Sigma Personeelsdiensten en Fabian van Dommelen namens Unitron met voorzitter Simon de Clerck over (jezelf) ontwikkelen, blijven leren en het inspelen met je bedrijf op actualiteiten.
11 juli, 2022