Finance
Hypotheek of lening van de baas: de voor- en nadelen
Datum: 20-02-2023 | 17.51uurBen je op zoek naar een huis of denk je na over een andere grote aankoop? Dan is het goed om te weten dat het voor een werkgever mogelijk is om een hypotheek of lening aan werknemers aan te bieden. In dit artikel vind je een overzicht met de meest voorkomende geldleningen en bijbehorende voor- en nadelen.
Hypotheek
Een werkgever heeft de mogelijkheid om een werknemer te helpen bij de aankoop van een huis. Die hulp kan bestaan uit een geldlening waartegen als zekerheid een hypotheek op het woonhuis wordt verstrekt. Het is hierbij wel belangrijk dat de voorwaarden en het rentepercentage gelijk zijn aan die van een bank. Als de hypotheek tegen een lagere rente wordt verstrekt, dan is sprake van een voordeel. Dat voordeel is loon in natura en heeft gevolgen voor de loonheffing.
Stel je maakt met je werkgever afspraken over een hypotheek of lening, dan is het belangrijk om ook na te denken over wat er gebeurt als je uit dienst gaat. Wil je ex-werkgever dan nog steeds de lening verstrekken? En zo ja, nog steeds tegen de lagere rente? Het ligt voor de hand dat de hypotheek na uit diensttreding binnen een bepaalde termijn moet worden afgelost. Ook kun je afspreken dat het rentepercentage wordt opgetrokken naar het dan geldende percentage.
Ter beschikkingstelling en verstrekking huis
Het is ook mogelijk dat een werkgever zelf een huis koopt en dit aan jou als werknemer (tegen een marktconforme huur) ter beschikking stelt. Als de huurprijs beneden de marktconforme huur ligt, ziet de belastingdienst dit voordeel mogelijk als loon in natura en moet je hier loonbelasting over betalen.
Geldlening fiets en scooter
Een werkgever mag een geldlening voor bijvoorbeeld een (elektrische) fiets of scooter verlenen. Als deze leningen renteloos of tegen een lagere rente dan marktconform worden verstrekt, dan wordt het door de werknemer genoten voordeel op nihil vastgesteld. Alle vergoedingen of verstrekkingen die je als werknemer uit je baan krijgt, zijn volgens de Wet op de loonbelasting salaris of loon. Sommige verstrekkingen (dus niet in geld) worden gewaardeerd op € 0,00. Bijvoorbeeld in het geval van een geldlening voor de fiets of scooter.
Geldleningen aandelen
Om werknemers aan een bedrijf te binden, bieden sommige werkgevers een aandelenprogramma aan. De financiering van de aankoop van die aandelen is voor werknemers vaak een probleem. Het is daarom gebruikelijk dat een werkgever het aankoopbedrag of een deel daarvan in de vorm van een geldlening verstrekt.
Vrijblijvend advies
Biedt je werkgever een hypotheek of lening aan, maar vraag je je af wat de voor- en nadelen precies zijn? Neem dan vrijblijvend contact met Sigma Personeelsdiensten op. Onze specialisten denken graag met je mee!