Community Werken Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

Werken

Met iedere opleiding stijgt je marktwaarde: hoeveel wil jij waard worden?

Datum: 06-07-2023 | 11.18uur
Depooter-marktwaarde-blog
Deel dit item in jouw netwerk:

Een leven lang leren; nu denk je misschien: "Ik ben nog volop bezig of net klaar met mijn opleiding, ik ga echt niet direct doorleren!", maar wist jij dat je met elke opleiding meer waard wordt voor jou (potentiële) werkgever? Waar leg jij jouw waarde? Lucas Sijbinga van De Pooter vertelt je alles over jouw marktwaarde op de arbeidsmarkt!

De wet van schaarste houdt in dat hoe minder er ergens van is, hoe waardevoller dat wordt.  Neem een restaurant: als de tafels daar lang van tevoren volgeboekt zijn, kan de eigenaar hogere prijzen vragen. Een ander voorbeeld zijn gelimiteerde edities van dure sneakers.   Er worden er maar weinig uitgebracht en door die exclusiviteit kunnen fabrikanten de hoofdprijs vragen. Een object waarvan er maar 1 ter wereld is, is natuurlijk het waardevolste. Schilderijen als De Nachtwacht of de Mona Lisa bijvoorbeeld. Die zijn letterlijk onbetaalbaar.

Krapte op de arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt werkt het precies op dezelfde manier. Als er weinig beschikbare arbeidskrachten zijn, maar wel veel vacatures, spreken we over krapte. En als die maar lang genoeg duurt, gaan de lonen vanzelf omhoog. De beschikbare arbeidskrachten zijn schaars en dus waardevoller geworden. Jij kunt daar je voordeel mee doen. Het enige waar je voor hoeft te zorgen is dat je hoort bij een categorie waar er maar weinig van zijn. Hoe minder hoe beter zelfs. Want als mensen met jouw expertise en skills schaars zijn, dan weet je dus zeker dat werkgevers goede arbeidsvoorwaarden bieden.

Schaarste in de industrie

In de industrie zijn er verschillende soorten banen. Laten we voor het gemak de mensen op de werkvloer nemen. De mannen en vrouwen die de fabriekslijnen draaiende houden in de industrie. De minst schaarse categorie zijn de productiemedewerkers. Let wel, we zeggen niet dat goede gemotiveerde medewerkers makkelijk te vinden zijn. Maar op de werkvloer zijn ze het minst schaars, dus ook het makkelijkst te vervangen. Er zijn relatief veel mensen die aan die de functie-eisen voldoen.

Operators

Een operator met een MBO-opleiding niveau 2 is al lastiger te vinden. Ze zijn dus schaarser. Er zijn nou eenmaal minder mensen die een opleiding Operator A afgerond hebben dan mensen met VMBO-niveau en technisch inzicht (grofweg de eisen voor een productiemedewerker). Werkgevers bieden Operators dan ook meer salaris en er zijn ook meer banen om uit te kiezen.

 
Wordt schaarser

Met iedere vervolgopleiding of zwaardere scholing wordt het aantal mensen dat qua profiel met jou  vergelijkbaar is schaarser. Er zijn minder Procesoperators B dan Operators  A. Procesoperators die een MBO-opleiding op niveau 4 hebben afgerond zijn er zelfs veel te weinig in Nederland. Er zijn meer vacatures dan kandidaten of mensen die openstaan voor een nieuwe baan: voor iedere Procesoperator C (mbo-niveau 4) zijn er momenteel maar liefst 19 vacatures beschikbaar.

Laat de concurrentie achter

Het is een onverbiddelijk mechanisme: investeer in jezelf en laat de concurrentie achter. Als je als productiemedewerker solliciteert, bestaat er een kans dat je niet door de sollicitatieprocedure komt. Werkgevers ontvangen meer cv’s, voeren meer gesprekken en hebben dus wat te kiezen. Hoe schaarser het profiel, hoe minder ze te kiezen hebben. De aard van een sollicitatieprocedure verandert zelfs: bij een Procesoperator B of C is het inmiddels de werkgever die zijn best moet doen om de sollicitant ervan te overtuigen dat de beschikbare baan leuk en uitdagend is. En genoeg betaalt uiteraard , laten we dat niet vergeten. De Procesoperator heeft immers genoeg banen om uit te kiezen!

Specialiseren of verbreden

Er  zijn twee manieren waarop je jezelf kunt ontwikkelen: specialiseren en verbreden. Als je jezelf specialiseert, dan verdiep je je kennis en expertise op een specifiek vakgebied of in een bepaalde sector, zoals de chemie. Je wordt dan steeds beter in wat je doet. Bij verbreden leer je nieuwe kennis en skills: je leert meer taken te verrichten in een vakgebied. Neem een spits in een voetbalelftal: gaat hij of zij zich toeleggen op het maken kopgoals (specialiseren) of leren hoe mandekking in de verdediging werkt (verbreden)? Blijf jezelf dus ontwikkelen en je wordt steeds interessanter voor werkgevers. Met iedere afgeronde opleiding neemt het aantal concurrenten voor een baan af en kun je meer eisen stellen aan een nieuwe werkgever.

 

Blijf op de hoogte.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Je hoeft helemaal niks te missen! Volg ons onze socials, en schrijf je in voor onze updates.

Voornaam *
Achternaam *
Email *

Stichting Rootzz Zeeuws-Vlaanderen
De netwerkorganisatie van Zeeuws-Vlaanderen


Postbus 171

4500 AD Oostburg
+31 115 700 540
info@rootzz.nl

www.rootzz.nl

Logo Rootzz

Je wordt doorgestuurd

Je wordt doorgestuurd naar een andere pagina.