Community Culinair The Swaen - Zeeuwse mout zorgt voor een wereldwijde bierbeleving

Culinair

The Swaen - Zeeuwse mout zorgt voor een wereldwijde bierbeleving

Datum: 07-07-2023 | 10.02uur
1920x1080-kiln
Deel dit item in jouw netwerk:

Verscholen tussen de polderwegen buiten Kloosterzande ligt mouterij The Swaen. Hier wordt het belangrijkste ingrediënt voor bier gemaakt: mout. Ben je een bierliefhebber? Dan heb je het eindresultaat – zonder dat je het wist – waarschijnlijk al eens geproefd.

Geen brouwerij, maar een mouterij

Het bedrijf bestaat al meer dan honderd jaar. Oorspronkelijk ook als brouwerij, maar nadat in de Tweede Wereldoorlog de koperen brouwketels werden opgeëist, besloot men zich toe te spitsen op de mouterij. In de decennia daarna groeide De Zwaan – zoals het bedrijf toen nog heette – langzaam uit tot één van de grootste mouterijen van Nederland.

 

Wat is mout nu precies?

Aan de basis van ieder bier staat mout. Dit is graan dat eerst ontkiemt en daarna gedroogd wordt. Dat doet men om enzymen te creëren die in het brouwproces zetmeel omzetten in vergistbare suikers. Meestal gaat het om gerst of tarwe, maar in principe kan van ieder graan mout gemaakt worden. Dus ook spelt, haver, rogge en biologische granen behoren tot de mogelijkheden.

 

Het mouten van graan kent diverse stappen. Allereerst wordt het graan geweekt in water. Gedurende 24 tot 48 uur stijgt hierdoor het vochtgehalte van de korrels. Vervolgens verhuist het product naar de kiemkasten, waar het enkele dagen krijgt om te ontkiemen. Het graan wordt regelmatig gekeerd, zodat alle korrels evenveel zuurstof krijgen.

 

Als de perfecte verhouding tussen enzymen en zetmeel is bereikt, wordt het graan letterlijk in de kiem gesmoord. Tijdens het eesten verlaagt men namelijk het vochtgehalte om de ontkieming te stoppen. Hierdoor is de mout eindelijk geschikt om te gebruiken als basisingrediënt voor bier.

 

Toch houdt het hier niet altijd op. The Swaen maakt namelijk ook speciaalmouten. Bij karamelmout wordt het product na bovenstaand proces nog verwarmd om de aanwezige suikers te laten karamelliseren. Een kleine hoeveelheid hiervan zorgt voor een warme kleur, mooie schuimkraag en een wat zoetere smaak. Daarnaast wordt er in Kloosterzande ook zwartmout gemaakt. De mout wordt hierbij geroosterd, wat zorgt voor een donkerbruine tot bijna zwarte kleur en smaken die doen denken aan chocolade en koffie.

 

Van lokaal naar globaal

Met hun enorme assortiment is dit lokale bedrijf niet alleen interessant voor Nederlandse en Europese brouwerijen. Mout van The Swaen gaat de hele wereld over. Van de Verenigde Staten, Brazilië en China tot India, Vietnam en zelfs Israël: bier met deze Zeeuws-Vlaamse basis vind je in alle windstreken.

 

Hoewel deze mout gemaakt wordt van de beste granen en het puurste Zeeuwse water, is er een geheim derde ingrediënt. Het talent en de inzet van de werknemers is namelijk onmisbaar. Van de boer die het graan verbouwt tot de medewerker die verantwoordelijk is voor het juiste smaakprofiel: iedere schakel is even belangrijk en waardevol. Door deze traditionele kennis te vermengen met innovatie is mouterij The Swaen klaar voor de toekomst.

Blijf op de hoogte.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Je hoeft helemaal niks te missen! Volg ons onze socials, en schrijf je in voor onze updates.

Voornaam *
Achternaam *
Email *

Stichting Rootzz Zeeuws-Vlaanderen
De netwerkorganisatie van Zeeuws-Vlaanderen


Postbus 171

4500 AD Oostburg
+31 115 700 540
info@rootzz.nl

www.rootzz.nl

Logo Rootzz

Je wordt doorgestuurd

Je wordt doorgestuurd naar een andere pagina.